Onderwerpen en thema’s

Een vraag stellen is moelijker dan je denkt. Maar waarom, op de site van burn-out begeleider Ruud Meulenberg vind je een 15tal redenen waarom vragenstellen al moeilijk wordt ervaren. Enkele oorzaken voor het blokkeren van vragenstellen vind je hieronder. Nu heeft een hulpvraag een andere urgentie dan een gesprek waarbij je probeert elkaar te doorgronden. De kwetsbaarheid die je als vaagsteller moet overwinnen zal in de basis niet veel anders zijn.
Is die kwetsbaarheid wel terecht?

Waarom is vragen zo lastig?

Een van de voornaamste reden dat mensen niet snel vragen, is dat zij niet willen overkomen als hulpbehoevend of onwetend (lees dom). Wanneer je een antwoord van een ander nodig hebt, kun je voor jouw eigen gevoel overkomen als zwak en dat je het niet zelf kunt.

1: Ik zie het als zwakte

Om hulp vragen is gewoon al moeilijk, helemaal als je het zelf ziet als een zwakte. Je wilt niet afhankelijk zijn van een ander. Om hulp vragen kan voor jou betekenen dat je te zwak bent om het zelf te doen. Maar dit is een grote illusie. Wanneer je hulp kunt gebruiken, is het zeker geen zwakte om het te vragen. Je wilt graag sterk blijven en niet toegeven aan het feit dat je hulp nodig hebt.

Want wanneer je om hulp vraagt, is dit een teken dat je zwak bent, toch? Het is juist een teken van kracht dat je een ander durft te vragen om te helpen wanneer het zelf niet lukt. Zo overbelast je jezelf niet en kun je juist aansterken. Je hoeft niet altijd sterk te blijven en het is juist krachtig om hulp te vragen wanneer dit nodig is.

2: Ik wil het zelf doen en er van leren

Wil je geen hulp omdat je alles liever zelf doet zodat je ervan kunt leren? Dat is zeker geen vreemde gedachte, maar of het de beste optie is, daar valt over te twisten. Natuurlijk kun je leren van jouw eigen lessen en zaken zelf doen, maar wanneer het jou veel moeite kost en de ander het in no-time weet te doen, dan doe je jezelf er alleen maar een plezier mee. Een bakker weet namelijk ook sneller een goed brood voor je te bakken dan wanneer je dit zelf probeert.

3: Ik wil een ander er niet mee lastig vallen

Je wilt je niet als een blok aan het been van een ander voelen. Je weet bijvoorbeeld precies waar de ander nu al mee worstelt en je wilt ze niet meer hooi op de vork gooien. Wellicht heb je net gehoord dat jouw partner het druk heeft op het werk of dat een goede vriendin het zo druk heeft.

Je wilt een ander niet nog zwaarder belasten dan dat zij het al hebben. Maar de realiteit is dan jouw vrienden en familie juist willen dat het goed met jou gaat. Als dat betekent dat je hulp nodig hebt, dan is dit echt niet te veel. Jij zou dit toch ook voor hen doen?

4: Ik heb al zoveel gevraagd

Durf je niet om hulp te vragen omdat je al vaker om hulp hebt gevraagd? Het kan lastig zijn wanneer je vaker hulp nodig hebt, maar dat hoeft geen reden te zijn om het niet te doen. Hebben ze je de vorige keer ook goed geholpen? Waarom zouden ze het dat nu niet willen doen? Je kunt nooit te veel vragen wanneer je de hulp van een ander echt nodig hebt. Word het teveel voor degene waar je hulp aan vraagt? Vraag dan eens hulp aan een ander.

5: Ik denk dat een ander het niet aankan

Wanneer jij hulp nodig hebt en degene die het kan bieden zelf al de nodige moeilijkheden heeft, kan dit een reden zijn om maar niet om hulp te vragen. Maar dit is niet de juiste aanpak. Want wat als je het toch zelf probeert en het mis gaat? Dat hebben zij veel meer hulp te bieden dan nu. Kan de ander het niet aan? Praat er dan eerst over of dit ook echt zo is. Kan de ander het echt niet aan? Zoek dan iemand anders die jou kan helpen.

6: Ik weet eigenlijk niet wat mij kan helpen

Het is moeilijk om om hulp te vragen als je niet precies weet wat jou kan helpen. Voel je je uitgeput of kun je het momenteel allemaal niet aan? Het is dan moeilijk om te bedenken wat datgene dan precies is dat kan helpen. Maar daarom is het juist aan te raden om hulp te zoeken bij anderen. Zij kunnen met jou meedenken en hebben wellicht een hele andere visie dan jij. Hierdoor kunnen zij juist de perfecte hulp vinden voor datgene dat jij nodig hebt.

7: Ik wil niet afhankelijk zijn van anderen

Wanneer je om hulp vraagt en hulp ontvangt, kun je je afhankelijk voelen. De meeste mensen willen hun autonomie behouden. Wanneer anderen wat voor je gaan doen, kun je bang zijn dat je zelf niet meer de controle houdt.

De realiteit is dat het helemaal niet erg is om de teugels wat te laten vieren wanneer dit nodig is. Zorg voor duidelijke afspraken zodat je altijd zelf de controle houdt over jouw leven.

8: Ik ben bang dat ik straks ook iets terug moet doen en daar heb ik de energie niet voor

Het is geven en nemen, toch? Durf je niet om hulp te vragen omdat je weet “voor wat, hoort wat” en hier heb je echt de fut niet voor? Anderen zullen het helemaal niet zo zien dat ze verwachten dat je iets voor hen terug doet. Zij willen jou juist bijstaan en helpen wanneer dit kan. Wanneer anderen zien dat jij door een diep dal gaat, zullen ze jou juist willen helpen en denken zij niet direct aan wat jij voor hen kunt doen.

9: Ik voel me schuldig

Om hulp vragen kan zorgen voor een schuldgevoel. Je hebt het gevoel dat je de ander iets verschuldigd bent omdat ze je willen helpen. Door maar niet om hulp te vragen, hoef jij je ook niet schuldig te voelen.

Het is helemaal niet vreemd dat mensen die hulp ontvangen een schuldgevoel krijgen, maar dat is nergens voor nodig. Mensen die je dierbaar zijn hebben het beste met je voor. Het is een vorm van onvoorwaardelijke liefde dat je hulp mag ontvangen zonder je hiervoor schuldig te voelen of iets terug hoeft te doen.

10: Ik ben bang om een ‘nee’ te horen

Wanneer je hulp kunt gebruiken, is het scenario dat iemand jouw vraag om hulp wegwuift een grote angst. Je bent bang dat iemand ‘nee’ zegt en daarom vraag je het liever helemaal niet. Op deze manier kun je teleurstelling voorkomen, maar help je jezelf niet.

Wanneer jij echt om hulp staat te springen en het zelf niet aankunt, wilt iedereen natuurlijk helpen. Het kan zijn dat iemand misschien niet direct op hetzelfde tijdstip kan helpen met bijvoorbeeld de boodschappen, maar wel later op de dag. Niet geschoten, is altijd mis. Dit geldt ook zeker als het gaat om vragen om hulp.

Voeg je opmerking toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *